[Inne] czy teraz używać klimki?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kelok1
    Ambiente
    • 2008
    • 102
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Auto zastepcze i Welm. Hmm moze cos sie zmienilo, ale kiedys bylo o to bardzo ciezko :twisted: Druga wycene bedziesz mial przeciez po rozebraniu auta, jak cos jeszcze wyjdzie, bo pod blaszkami rozne kwiatki bywaja.
  • janusz_007
    Rider
    • 2007
    • 473

witajcie.
    przeszukałem szukajke i nic nie znalazlem takiego co by uzupełniło mój brak wiedzy. odebrałem 3 dni temu auto z salonu. mam w nim klimatronik dwustrefowy i mam do was w zwiazku z tym pytanie: czy nalezy caly czas jezdzic z klimatyzacją , czy od czasu do czasu - powiedzmy raz na tydzien włączyc klime zeby sobie troche podziałała? czy tez ustawic sobie nawiew na auto (bez klimatyzacji) i tak z nim cały czas smigac?

dziekiz gory za odp
    VW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08" DD

Komentarz

• JanuszSz
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 2835
      • Superb II combi (3T5)

janusz_007, Dobrze jest co jakiś czas włączyć klimę,gdyż w czynniku chłodniczym znajduje się olej smarujący sprężarkę i inne elementy klimatyzacji.
      Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• Ziomal
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 5841
        • Octavia I (1U2)
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez janusz_007
        czy tez ustawic sobie nawiew na auto (bez klimatyzacji) i tak z nim cały czas smigac?
        A to tak się da ? Auto to klimatyzacja.

Sprawą oczywistą jest to że przy ok. 5 stopniach sprężarka nie pracuje.
        Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• trytek11
          Drive
          • 2008
          • 46

Ja słyszałem że na klimce powinno się jeździć przez cały rok, nie używanie po za brakiem smarowania, powoduje też rozwijanie się różnych grzybów i innych świństw w filtrach.
          Octavia 1 Combi 1.9 TDI GLX 110KM (140KM)

Komentarz

• janusz_007
            Rider
            • 2007
            • 473

Ziomal, mam golfa V i przy nowym klimatroniku dwustrefowym auto nie oznacza wlaczonej klimatyzacji tylko jest tam jeszcze przycisk ac ktory odpala klime. czyli sugerujecie aby caly czas jezdzic na wlaczonej klimie? niech to sobie caly czas smiga i niech sie tam dociera i smaruje???? czy tez od czasu do czasu wlaczac niech sobie pochodzi troche...

powiedzcie mi, czy podczas wlaczonej klimatyzacji moge normalnie wyłaczyc silnik w samochodzie czy tez, przed wylaczeniem silnika musze wyłłączyc klime tak aby chodzil zwykly nawiew? bo slyszalem kiedys ze nie powinno sie gasic silnika przy dzialajacej klimce?
            hmmm....

Komentarz

• trytek11
              Drive
              • 2008
              • 46

Ja jeżdże na włąćzonej klimie, wyłączam silnik z chodzącą klimą i nigdy nie miałem problemów ani z silnikiem ani z klimą
              Octavia 1 Combi 1.9 TDI GLX 110KM (140KM)

Komentarz

• janusz_007
                Rider
                • 2007
                • 473

hmmm
                a co sie dzieje z układem klimatyzacji gdy mamy go włączony a na zewnątrz jest ponizej 3 stopni??? wtedy przeciez sprężarka nie pracuje?

Komentarz

• JanuszSz
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 2835
                  • Superb II combi (3T5)

hmmm
                  a co sie dzieje z układem klimatyzacji gdy mamy go włączony a na zewnątrz jest ponizej 3 stopni??? wtedy przeciez sprężarka nie pracuje?
                  Czujniki temperatury dla klimatyzacji masz wewnątrz auta :P A jeśli nawet przez 3 tygodnie klima nie chodzi,to nie ma problemu
                  Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• metrotest
                    Rider
                    • 2006
                    • 506
                    • Volkswagen
                    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                    • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

powiedzcie mi, czy podczas wlaczonej klimatyzacji moge normalnie wyłaczyc silnik w samochodzie czy tez, przed wylaczeniem silnika musze wyłłączyc klime tak aby chodzil zwykly nawiew? bo slyszalem kiedys ze nie powinno sie gasic silnika przy dzialajacej klimce?
                    hmmm....
                    Też tak słyszałem, ale ciekawe co powiedzą inni.

Komentarz

• ARobert
                      Rider
                      • 2008
                      • 254
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

..ja mam auto dopiero od tygodnia i choć niewiele jeszcze mam kilometrów przejechane to jednak większość zrobiłem z włączoną klimatyzacją i chyba tak będzie cały czas. Szybkie osuszanie powietrza a co za tym idzie brak parowania szyb zwłaszcza przy jeździe w deszczu z kilkoma osobami to niewątpliwe zalety klimy o tej porze roku.

Komentarz

• Big
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6389

Nie ma potrzeby jeźdżenia non stop z właczona klimą choć jeśli ci to nie przeszkadza to spokojnie mozna tak robić.
                        Jednak raz na tydzień powinno się uruchomić klime na minimum 10-15 min. Jak napisał wczesniej JanuSz, w czynniku chłodzącym zaware są równiez substancje smarujące i włączenie klimy powoduje jednoczesnie smarowanie układu. Także jeśli ktoś przejeździ całą jesien i zimę nie włączajac wogóle klimy, to na wiosne może sie okazać, że układ wogóle nie odpali
                        Co do wyłączania silnika przy pracującej klimatyzacji - spokojnie można to robić i nic złego nie ma prawa się stać z tego powodu.
                        Czarny Elegance

Komentarz

• michalse
                          Classic
                          • 2008
                          • 24

mam golfa V i przy nowym klimatroniku dwustrefowym auto nie oznacza wlaczonej klimatyzacji
                          Zaraz, zaraz. Klimatronik dwustrefowy w golfie V i O2 jest chyba taki sam. Ja jestem święcie przekonany, że na "AUTO" klima działa a dopiero włączenie "ECON" wyłącza klimę. Dobrze czy źle piszę?
                          Poldek Caro 1.6+gaz 1997
                          VW Golf III 1.8+gaz 1997
                          a obecnie:
                          Skoda Octavia II 2.0 TDI
                          VW Passat B5 FL 1.9 TDI

Komentarz

• Big
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 6389

Zamieszczone przez michalse
                            Dobrze czy źle piszę?
                            Dorze piszesz, a nawet bardzo dobrze
                            Czarny Elegance

Komentarz

• gosmo
                              Ambiente
                              • 2008
                              • 201

Klima jest bardzo dobry rozwiązaniem na cały rok. Latem chłodzi, wiosną, jesienią i zimą odwilgaca i pięknie usuwa parę z szyb. Nie jeździć cały czas, ale potrzeby są na tyle częste, że jej nieużywanie np. przez cały miesiąc jest praktycznie niemożliwe.
                              Octavia II 1.6 MPI + LPG LandiRenzo

Komentarz

• Adrian
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 662
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Skoro już wydaliście trochę PLN na to żeby posiadać klimatyzacje to czemu by z niej teraz nie korzystać skoro jest parę plusów przy obecnej pogodzie. Może nie związane z Wami ale znam parę osób które posiadają klimatyzacje w samochodzie nigdy jej nie używali a jeszcze pokrętło od obrotów nawiewu zawsze jest na 0 bo mniej pali wtedy. I podczas jazdy później padają słowa "q.....a czemu te szyby tak parują" A ile zaoszczędzi przez to paliwa??
                                PerfectService by DGW
                                Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
                                Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
                                Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+

Komentarz

• janusz_007
                                  Rider
                                  • 2007
                                  • 473

michalse, niestety w vw nie ma przycisku econ w elektronicznej klimie dwustrefowej. jest auto/dual/ac/ i cos tam od ogrzania tylnej i przedniej szyby + kierunki nawiewów... jesli ac sie nie swieci (nie jest włączone) to klima nie działa i wtedy nawiew działa tak jak kiedys na "econ"...

Komentarz

• mdo1
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 441

Zamieszczone przez Adrian
                                    A ile zaoszczędzi przez to paliwa??
                                    przy tych silnikach to niewiele chyba?

Komentarz

• Big
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6389

Zamieszczone przez Adrian
                                      znam parę osób które posiadają klimatyzacje w samochodzie nigdy jej nie używali a jeszcze pokrętło od obrotów nawiewu zawsze jest na 0 bo mniej pali wtedy
                                      Ja zanm typów którzy na zimę wyjmują filtr przeciwpyłowy bo " w zimie i tak nic nie pyli a dłużej posłuzy" :shock:
                                      Tak to juz niest z niektórymi że wykosztują siena auto żeby sasiad widział a potem ich nie stac na jego utrzymanie i płaczą że żarówki do reflektorów drogie 8)
                                      Czarny Elegance

Komentarz

• Kapuhy
                                        Ambiente
                                        • 2008
                                        • 132

michalse, niestety w vw nie ma przycisku econ w elektronicznej klimie dwustrefowej
                                        Bo takie coś to klimatyzacja automatyczna (climatic) a nie elektroniczna (climatronic) jeżeli się nie myle. Golf V przy climatronicu ma przycisk ECON.

Komentarz

• Buba
                                          Ambiente
                                          • 2007
                                          • 160
                                          • Nissan

Zamieszczone przez Big

Co do wyłączania silnika przy pracującej klimatyzacji - spokojnie można to robić i nic złego nie ma prawa się stać z tego powodu.
                                          Kiedyś słyszałem, że przed wyłaczniem silnika powinno sie wyłaczyć wszystkie odbiorniki elektryczne w samochodzie (czyli np. radio, światła, itd)...

Czy wobec tego Twoje powyższe stwierdznie nie dotyczy tylko klimatronica 8) czy stosowanie sie do zalecenie jest raczej zapobiegawcze?
                                          ~~ pozdrawiam ~~
                                          JaceK
                                          _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
                                          Black eleganzze in combi
                                          President Johnny II ASC+ President MaryLand...

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Komentarz

• satoot
                                            Rider
                                            • 2008
                                            • 525

Zamieszczone przez trytek11
                                            Ja słyszałem że na klimce powinno się jeździć przez cały rok, nie używanie po za brakiem smarowania, powoduje też rozwijanie się różnych grzybów i innych świństw w filtrach.
                                            To po co mam przycisk do włączania klimy?
                                            Jeśli ma pracować zawsze, to nie robiono by wyłącznika, bo po co on, jeśli klimatyzacja działa non-stop.

[ Dodano: Pią 31 Paź, 08 20:29 ]
                                            Zamieszczone przez JanuszSz
                                            janusz_007, Dobrze jest co jakiś czas włączyć klimę,gdyż w czynniku chłodniczym znajduje się olej smarujący sprężarkę i inne elementy klimatyzacji.
                                            Właczyłem dziś po raz pierwszy na cała jazdę (20 minut) w dwutygodniowym samochodzie.
                                            Przy 3,5°C.
                                            Obroty się podnisosły się o około 50-70 na minutę, czyli coś (kliamtyzacja) działa i wymagała większej mocy.
                                            Tylko co działało, skoro miałem włączony nawiew maksymalnie gorącego powietrza? I takie właśnie, gorące, leciało z nawiewów?
                                            Bo ja nie przeczę, że to nie ma działać, tylko co robi wtedy auto i klimatyzator, jeśli nie chłodzi?
                                            Oprócz przesmarowania samego urządzenia, i wzrostu obrotów (a więc i zużycia paliwa) co się jeszcze zyskuje?

[ Dodano: Pią 31 Paź, 08 20:31 ]
                                            Zamieszczone przez trytek11
                                            Ja jeżdże na włąćzonej klimie, wyłączam silnik z chodzącą klimą i nigdy nie miałem problemów ani z silnikiem ani z klimą
                                            Tylko trochę spalanie pewnie większe. Był kiedyś wątek ile palą jakie silniki na biegu jałowym z włączoną klimatyzacją, i bez niej.

Komentarz

• janusz_007
                                              Rider
                                              • 2007
                                              • 473

nawet kiedys na antenie tvn turbo mowiliz eby jezdzic z wlaczona klima. spalanie jest pewnie wieksze.... a wlasnie - jak powinno wygladac spalanie samochodu na dotarciu? bo teraz wlasnie mam przejechane dopiero 200km (kilka dni temu odebrałem auto) i wydaje mi sie ze wskaznik paliwa szybciej spiernicza...

Komentarz

• Kapuhy
                                                Ambiente
                                                • 2008
                                                • 132

Zamieszczone przez satoot
                                                Oprócz przesmarowania samego urządzenia, i wzrostu obrotów (a więc i zużycia paliwa) co się jeszcze zyskuje?
                                                Zyskuje się osuszanie powietrza, co dla wielu już jest wystarczające do używania klimy.

Komentarz

Pracuję...